Meny

Forsiden

Hva
- er Netikette?
- betyr Start->kjør:

Hvordan
- Poste i et forum
- Installere WindowsXP
  - Etter installasjonen
- Vedlikeholde maskin
- Foreta Backup
- Frigjøre diskplass XP
- Ta tilbake slettede
  filer

- Bruke PC Inspector
  FileRecovery

- Starte i Sikkermodus
- Ta en systemfilsjekk
- Unngå spam?
- Teste din brannmur
- Overvåke nettverks-
  trafikk

- Teste din
  Internetthastighet

- Sette opp et
  hjemmenettverk

- Installere Ubuntu
  uten cd-rom

- Kjøre usikre
  programmer sikkert
  i Sandboxie


Problemer
- Harddiskstørrelse
- Spionprogrammer
  - MS AntiSpyware
  - Ewido onlineskann
- Virus o.l -
  - AntiVirus skannere
  - å bruke housecall
  - å bruke BitDefender

Hvilke
- gratisalternativer til
  programmer er det?


Linker til viktige
- programmer
  - sikkerhet
  - annet
- nettsteder

Kontaktskjema

Etter installasjonen

Det første du bør gjøre nå med din ferske installasjon av Windows XP er å installere oppdateringer og drivere som er vitale i å kjøre operativsystemet optimalt. Å installere disse før alt annet, og i riktig rekkefølge, er grunnstenen i å redusere muligheten for noen som helst problemer og også sørge for optimal ytelse.

Når du oppdaterer maskinen og får beskjed om at maskinen må restarte må du gjøre dette for å gjennomføre riktig driverinstallasjon. Grunnen til dette er at enkelte driverfiler er lastet i områder i minnet som er i bruk av systemet og som er beskyttet mot å bli overskrevet av andre versjoner. De kan altså ikke bli erstattet uten at operativsystemet først markerer dem for å bli erstattet, restarter for å fjerne de fra minnet, og tilslutt erstatter dem med den nyere versjonen når du starter maskinen uten problemer. Så alltid når Windows ber deg om å starte maskinen på nytt etter installasjon av drivere eller programmer, bør du gjøre dette så snart som mulig.

Før installasjonen startet ba jeg deg om å laste ned siste Service Pack for ditt operativsystem. Hold cden med dette klar.

1. Du vil nå etterhvert få opp et vindu med aktivering og registrering av xp. Jeg vil anbefale å vente litt med å aktivere produktet fram til du har fått installert AntiVirusprogram (er omtalt i senere punkt) og aktivert brannmuren som er innebygd i XP eller har installert en annen software-brannmur.

2. Det første du skal gjøre er å legge inn ServicePack 2 dersom den ikke var en del av installasjonscden. Dersom den ikke var det fikk du beskjed om å laste den ned og legge på f.eks en cd (eller annen partisjon på maskinen). Dersom du ikke gjorde dette må du hoppe til punkt 9 hvor aktivering av brannmur i XP blir gjennomgått, bruk deretter informasjonen i pkt 10 til å ta ned SP2.

3. Før du starter med installering av drivere på maskinen er det anbefalt å gå til Kontrollpanelet for å deaktivere melding om "Driversignering". Trykk på Start - >Kontrollpanel. Velg System, faneark Maskinvare og trykk på knappen med "Driversignering" og velg "Ignorer - Installer alle filer, uavhengig av filsignatur". Sett også hake ved "Bruk innstilling som systemstandard". Trykk Ok to ganger og du er ferdig. Kontrollpanelet kan lukkes.

Dette høres kanskje skummelt ut, å installere drivere som ikke er sertifisert av Microsoft Windows Hardware Quality Lab (WHQL). WHQL-sertifikasjon betyr at Microsoft har testet driverne og sertifisert dem til å fungere med Windows XP (eller 2000/2003). En WHQL-sertifikasjon trenger ikke å bety en garanti for stabilitet eller kvalitet, og mange viktige drivere er ikke WHQL-sertifisert da Microsoft skal ha en relativt stor avgift for å teste driverne. Mesteparten av usignerte/usertifiserte drivere er helt fine å bruke, så det er ikke det samme som at dersom en driver ikke er sertifisert så vil den skape problemer. Du bør istedet vurdere en driver basert på omtalen til nettstedet du laster den ned fra, opplysninger i forbindelse med versjonen samt erfaring fra andre brukere. Dersom man laster ned fra produsenten av hardwaren og styrer unna Betadrivere så skal man være relativt trygg.

4. Nå er det på tide å finne fram de oppdaterte driverne for hovedkortet som du lastet ned før installasjonen startet. Eventuellt bruk cd-platen som fulgte med hovedkortet, eller se hos produsenten av maskinen dersom det er en merkepc.

Hovedkortet er det viktig å ha oppdaterte drivere til for å oppnå et optimalt, uproblematisk operativsystem. I tillegg får man gjort nytte av hovedkortspesifikke funksjoner som integrert lydkort, integrert nettverkskort o.l. Hvordan hovedkortdriverne er varierer fra hvilken hovedkorttype du har. Enkelte ganger er det snakk om en pakke som legger inn alt nødvendig på en gang, andre ganger må man gjøre dette i flere steg. Dersom prosessen gjøres i flere steg skal du starte maskinen mellom hver driver, uansett om maskinen ikke ber om dette eller ikke. Merk at dersom installasjonsprosessen består av mange drivere i en pakke så foretas restarten når installasjonen er ferdig.

Hovedkortets chipsett er ikke det samme som hovedkortets merke. Chipsettet er basert på selskapet som fører den aktuelle chipsettarkitekturen som er brukt på hovedkortet. Merket er basert på selskapet som kjøper chipsettet, pakker det inn med forskjellige andre finesser (lyd, nettverkskort osv) og selger det under sitt eget navn.

Hovedkortets chipsettdrivere er heller ikke det samme som hovedkortets BIOS. Hovedkortdriverne er drivere (programmer) for operativsystemet som forteller hvordan hovedkortet kommuniserer med de andre komponentene, på samme måte som grafikkortdrivere og lydkortdrivere gjør. BIOS på sin side er ikke avhengig av operativsystemet i det hele tatt og opererer på maskinnivå for å styre hovedkortets oppførsel i det øyeblikk maskinen starter opp. Siste versjon av både BIOS og hovedkortdrivere er anbefalt, men siste versjon av hovedkortdriverne er et minimumskrav.

5. Nå skal du legge inn driverne for nettverkskortet dersom det ikke ble gjort som en del av installering av drivere for hovedkort.

6. Nå kan du installere grafikkortdriverne. Disse driverne varierer avhengig av hvilken chipsettype det er på grafikkort du har. De mest kjente grafikkortene er fra følgende produsenter:

For ATI-baserte grafikkort laster du ned og installerer de siste ATI Catalyst Driverne. For best utnyttelse av disse driverne kan du lese tweakguides.com sin ATI Catalyst Tweak Guide.
For Nvidia-baserte grafikkort laster du ned og installerer de siste Forceware Graphics Drivers. For detaljer om hvordan installere og sørge for best utnyttelse av disse kan du lese tweakguides.com sin Nvidia Forceware Tweak Guide.
For SiS-baserte grafikkort laster du ned og installerer de siste SiS GPU Graphics Drivers. For de SiS-kort som ikke har drivere for Windows XP bruker du Windows 2000 eller NT-drivere.
For S3-baserte grafikkort laster du ned og installerer S3 Graphics Drivers. Du kan også finne drivere for eldre OS enn XP her, men disse kan være problematiske under XP.
For Matrox-baserte grafikkort laster du ned og installerer de siste Matrox Graphics Drivers.
For XGI-baserte grafikkort laster du ned og installerer XGI Graphics Drivers.
For Kyro2-baserte grafikkort laster du ned og installerer PowerVR Drivers.
For hovedkort med integrert grafikkort er driverne som regel sammen med hovedkortdriverne, eller tilgjengelige som en separat nedlastning fra hovedkortprodusenten. (Se også pkt 4.)

Driverne som følger med på cdplaten som kommer sammen med grafikkortet er som regel ganske gamle allerede når du får dem, så last heller ned og installer de siste versjonene av disse driverne. Enkelte ganger vil produsenten av grafikkortet ha lagd egne drivere for grafikkortet istedet for standarddriverne fra produsenten av chipssettet. Dersom du mener at funksjonalitet har blitt fjernet eller hemmet bør du istedet legge inn produsentens siste drivere. Når det gjelder ytelse, stabilitet og kompatibilitet så er chipsettprodusentens drivere de beste.

Merk at enkelte produsenter av drivere har integrert funksjoner som kan kreve Microsoft .NET Framework som du installerer i punkt 9. Det kan derfor være nødvendig å vente med denne installasjonen og hoppe til punkt 9.

7. Du bør nå installere lydkortets drivere. Disse varierer ganske mye avhengig av hvilket merke lydkort du bruker. Her er noen av de største merkene:

For lydkort fra Creative laster du ned og installerer de siste Creative Audio Drivers.
For lydkort fra Turtle Beach laster du ned og installerer de siste Turtle Beach Audio Drivers.
For lydkort fra Hercules laster du ned og installerer de siste Hercules Audio Drivers.
For lydkort fra AOpen laster du ned og installerer de siste AOpen Audio Drivers.
For hovedkort med integrerte lydkort (som f.eks AC '97 Audio) så finner du disse driverne kombinert med chipsettdriverne for hovedkortet. (Se også pkt 4.)

8. Koble til andre enheter som mus (den har du vel allerede tilkoblet), skriver, digitalkamera og usb-enheter og prøv om de fungerer. Dersom de fungerer som forventet og alle funksjoner du ønsker å bruke er intakte, er det unødvendig å legge inn nye drivere for disse. Årsaken til dette er at 3.partsdrivere som oftest må lastes inn i bakgrunnen når Windows starter opp, og fører til generell ressursbruk, øker oppstartstiden og tilbyr ganske ofte ingenting av reell nytte til enhetens funksjoner. En av fordelene med Windows XP SP2 over tidligere windowsversjoner er at det er støtte for uhorvelig mange enheter som standard, uten å bruke ekstra drivere.

Dersom enheten din ikke funkerer riktig eller en funksjon du ønsker å bruke er deaktivert så vil du trenge å installere de nyeste driverne for den enheten. Gå til produsentens hjemmeside og last ned de sist oppdaterte driverne. Adressen til produsenten finner du som regel i manualen eller på esken enheten kom i. Om mulig bør du følge installasjonsinstruksjonene for enheten i manualen eller på hjemmesiden for riktig installasjon. Som regel innebærer dette en spesiell rekkefølge for tilkobling av kabler til enhet og maskin.Enkelte ganger er det en .exe-fil man har lastet ned, eller en .zip-fil. Zip-filer pakker man ut, og .exe-filer kjører man. Det kan være at de bare pakkes ut til samme mappe, eller starter prosessen med installering av enheten. Når du blir spurt om drivere leder du Windows til mappen hvor du lastet ned de siste driverne.

9. Det første du må gjøre nå er å aktivere brannmuren i XP. Har du en installasjonscd med ServicePack 2 på så er denne aktivert som default. Brannmuren som følger med XP kontrollerer ikke hvilke programmer som vil ut av maskinen din, det hindrer kun inntrengning utenifra. Du kan nå installere ServicePack 2 som du lastet ned før installasjonen startet. Programmet vil spørre deg om å ta backup av eksisterende filer, og dette vil ikke være nødvendig på en helt fersk installert maskin. Svar deretter bekreftende på alle spørsmål oppdateringen spør om.

Dersom du ikke har Service Pack 2 på maskinen ennå er det nødvendig å aktivere brannmuren i XP manuellt på følgende måte:

1. Gå til Start ->Kontrollpanel->Nettverkstilkoblinger.
2. I nettverkstilkoblingsvinduet høyreklikker du på tilkoblingen du bruker for å koble til Internett og velger Egenskaper.
3. Gå til fanearket Avansert, trykk knappen det står Innstillinger og velg På for å aktivere Windows XPs innebygde "Internett Connection Firewall".

Dersom du har planer om å bruke en 3.parts brannmur så kan du installere denne og aktivere den istedet. Uansett hva du gjør bør du sørge for å ha en brannmur aktivert før du kobler til Internett. Det er nå trygt å sette inn nettverkskabelen i maskinen. Dersom du ikke kommer på nett ennå kan det skyldes at maskinen ikke har fått IP-adresse fra modem eller ruter. Du kan for enkelhets skyld starte maskinen på nytt og se om dette hjelper på problemet. Har du en nettleverandør som krever egen programvare installert for å få koblet til internett må du installere denne.

10. Det neste du SKAL gjøre er å oppdatere Windows. Det er viktig at du ikke besøker noe annet nettsted, ikke sjekker mail eller laster ned andre programmer. Du oppdaterer Windows på http://windowsupdate.microsoft.com, eller trykker på "Windows Update"-ikonet i Startmenyen, eller starter Internet Explorer og velger Verktøy -> Windows Update. På nettsiden til Microsoft velger du knappen hvor det står "Custom" eller "Egendefinert" og venter til den er ferdig. Når du har valgt Egendefinert vil du se at alle "Kritiske oppdateringer" er automatisk blitt lagt til din "Se over og installer oppdateringer". Det er viktig at alle kritiske oppdateringer blir lastet ned og installert da disse har med sikkerhets-, stabilitets- og kompatibilitets-problemer å gjøre. Under punktet "Optional Software"/"Programvare, valgfrie" bør du legge til alle oppdateringer og programmer som du har behov for å bruke. Mange programmer og drivere krever at Microsoft .NET Framework er installert. ATI grafikkort vil oppdage at de siste ATI Catalystdriverne krever at .NET Framework v 1.1 må bli installert. Under punktet "Optional Hardware"/ legger du til alle oppdateringer som blir funnet, da disse er viktige oppdateringer for drivere til maskinvaren i maskinen. Disse er alle trygge å bruke og vil kun være tilgjengelige dersom de er nyere versjoner enn de du nå bruker. Når alle valg er foretatt trykker du på "Install Updates"/"Installer Oppdateringer".

Etter at du har installert oppdateringer vil maskinen antagelig be om tillatelse til å restarte. Dette gjør du og går deretter inn på windowsupdate igjen, helt til det ikke er flere kritiske oppdateringer tilgjengelig. Du må beregne opptil flere restarter. Det viktigste her er å ta ned SP2 dersom du ikke la den inn i pkt 2. Etter at SP2 er nedlastet og installert kan du hoppe tilbake til pkt 2.

11. Du vil fra tid til annen få opp en liten boble som ber deg registerer eller aktivere produktet. Nå kan du gjøre dette ved å svare på spørsmålene. Som skjermbildet under viser er man ikke tvunget til å registere hos Microsoft, men man MÅ aktivere i løpet av 30 dager fra første gangs oppstart.

 

12. Når alle oppdateringer er ferdige så vil nok XP-installasjonen mase om at du skal ta en XP-tour (hver eneste bruker du har opprettet må igjennom den. Ihvertfall ha startet den for deretter å lukke den ;) ).

 

Du har nå en maskin som er oppdatert Windowsmessig. Etter det bør du installere MS Antispyware, Spybot og Ad-Aware som du finner lenker til her. Dette er programmer som hjelper maskinen din å holde seg fri for spyware, adware og generelt det meste av dritt som kommer fra Internett. Deretter bør du installere en annen nettleser, ettersom Internet Explorer har skyld i ihvertfall halvparten av drit og lort som kommer fra Internett. Jeg kan anbefale Opera og Firefox som du finner lenke til her. Du trenger bare en av dem. Er du vant med Internet Explorer, så er kanskje Firefox det beste alternativet.

Herfra kan jeg ikke hjelpe deg så mye mer. Nå er det vel bare å gjøre som du selv vil på maskinen.

Dersom du ikke hadde en XP-cd med Service Pack 2 på kan du lage deg en selv. Da bruker du nLite, et genialt program som lar deg legge til Service Pack 2 helt enkelt, pluss at du kan endre mye mer på installasjonsplaten (selv om du ikke trenger å gjøre det). Hvis du har lyst å prøve, er det bare å besøke muhi.msfn.org.

 

Denne guiden er skrevet av makris og viztnd samt basert på deler av "The TweakGuides Tweaking Companion" som er blitt skamløst oversatt og brukt av viztnd for bruk til denne siden.