Meny

Forsiden

Hva
- er Netikette?
- betyr Start->kjør:

Hvordan
- Poste i et forum
- Installere WindowsXP
  - Etter installasjonen
- Vedlikeholde maskin
- Foreta Backup
- Frigjøre diskplass XP
- Ta tilbake slettede
  filer

- Bruke PC Inspector
  FileRecovery

- Starte i Sikkermodus
- Ta en systemfilsjekk
- Unngå spam?
- Teste din brannmur
- Overvåke nettverks-
  trafikk

- Teste din
  Internetthastighet

- Sette opp et
  hjemmenettverk

- Installere Ubuntu
  uten cd-rom

- Kjøre usikre
  programmer sikkert
  i Sandboxie


Problemer
- Harddiskstørrelse
- Spionprogrammer
  - MS AntiSpyware
  - Ewido onlineskann
- Virus o.l -
  - AntiVirus skannere
  - å bruke housecall
  - å bruke BitDefender

Hvilke
- gratisalternativer til
  programmer er det?


Linker til viktige
- programmer
  - sikkerhet
  - annet
- nettsteder

Kontaktskjema

Gratis eller Frie Alternativer til Microsoftprodukter på maskina

Alternativer til Microsoft sine produkter på en Windowsbasert Maskin

Officeprodukter
Webdesign
Bildebehandling
Musikkbehandling
E-postprogram
Nettlesere
InstantMessaging

Dersom du vet om programmer som burde være med på denne listen, ta kontakt ved å bruke Kontaktskjemaet.

Ordforklaring:
Freeware: Gratis å bruke for private, ikke-kommersielle bedrifter, utdanningsinstitusjoner og non-profit organisasjoner. Gratis å bruke og med ubegrenset bruk, i motsetning til Shareware som har begrensninger i tid eller funksjoner. Utvikler har rettighetene til programmet slik at man ikke kan forandre eller selge det.

 

 

 

Officeprodukt

Hvorfor piratkopiere Microsoft sine produkter som f.eks MS Office når man får tilsvarende produkter fritt?

OpenOffice.org

OpenOffice.org er en fri åpen-kildekode (Free OpenSource) officepakke. Denne programpakken finnes i både bokmål og nynorsk-variant. Her finner du norsk OpenOffice.org.

Scribus

Scribus er et desktop-publishingverktøy som er et flerplatform program med åpen kildekode. Godt egnet for nyhetsbrev, plakater, manualer, teknisk dokumentasjon, visittkort osv som trenger en fleksibel layout. Mulighet for lagring til PDF.

Foxit PDF-reader

Mange bruker Adobes Acrobat Reader som er gratis å bruke, men AcrobatReader er treg til å åpne dokumenter. FoxitSoftware har laget en PDF-reader som åpner dokumentet kjapt. Dersom man leser en del dokumenter i løpet av året utgjør dette faktisk opptil flere timer.

PDFCreator

Et alternativ til Adobe Acrobat er PDFCreator som etter installasjon lar deg lagre til PDF fra nesten hvilket som helst windowsprogram. Med dette programmet kan du sette begrensninger til hva som kan gjøres med pdf-dokumentet, såsom merking av tekst og utskrift.

Network Notepad

Istedenfor å bruke f.eks Visio til å tegne og planlegge nettverk kan man bruke Freewareprogrammet Network Notepad.

Dia

Dia er et program som er mer likt Visio enn hva ovenstående program er. Man kan også lage egne former ved bruk av XML og SVG. Programmet egner seg godt til å bl.a. lage UML-diagrammer, flytskjema og nettverksdiagrammer. Windowsversjonen finner man her. Før installasjonen av Dia må man installere GTK+ v. 2.8.18 (minst), som det også er lenke til samme sted.

 

Webdesign

Mange bruker MS FrontPage til å designe nettsider, men disse sidene behøver ikke å vises riktig i andre nettlesere enn Internet Explorer. Andre igjen bruker f.eks Dreamweaver fra Macromedia. Hvorfor bruke penger på noe man kan få bruke fritt.

NVU

NVU.com tilbyr et fullverdig webutviklingsprogram for Windows, *nix og Mac. Dette er et WYSIWIG (What You See Is What You Get eller Det du ser, er det du får som det også kan sies) program som i bruk ikke er ulik de kommersielle variantene av lignende programmer.

 

 

Bildebehandling

Det finnes mange forskjellige bildebehandlingsprogrammer på markedet, men felles for de fleste er at de koster mye. Det finnes også programmer som kun koster tideler av de dyreste, men det blir også i dyreste laget, når det eneste man egentlig vil bruke programmet til er å f.eks redigere lett på sine digitale bilder for å fjerne røde øyne.

The Gimp

The Gimp står for "GNU Image Manipulation Program". Det er et program som fritt kan distribueres for oppgaver som bilderetouch og annen bildebehandling. Dette er et program som finnes til flere forskjellige plattformer som Windows, *nix (Linux) og MacOSX. Windowsversjonen har en egen side, da gimp.org kun har selve programmet mens man trenger noe som heter GTK+ i tillegg. GTK+ må installeres før selve programmet. Det finnes også en annen versjon som heter WinGimp (se nedenfor). The Gimp skiller seg fra mange andre Windowsprogrammer ved å ha separate vinduer for de forskjellige tingene i programmet. Et vanlig windowsprogram har ett stort vindu med menyer og knapper i det ene vinduet. Den funksjonaliteten kan man også få ved å laste ned GimpShop, som gir et Photoshopaktig utseende for de som føler at The Gimp er for ulikt PhotoShop.

WinGimp

WinGimp er en annen variant av Gimp enn den offisielle som er nevnt over.

Picasa

Picasa er et program som er kjøpt opp av selskapet Google, og som nå er fritt nedlastbart. Programmet er IKKE for Windows 98 og tidligere versjoner av Windows. Picasa tilbyr å lete igjennom maskinen din for å lete etter bildefiler du har glemt du hadde. Programmet har fått god omtale, og finnes nå også i norsk versjon.

XnView

XnView er et Freeware grafikkprogram som gir muligheter som titting, browsing og konvertering av bilder. Dette er et program til følgende operativsystemplatformer Windows, MacOS X, Linux x86, Linux ppc, FreeBSD x86, OpenBSD x86, NetBSD x86, Solaris sparc, Solaris x86, Irix mips, HP-UX og AIX.

IrfanView

IrfanView er et raskt, lite, kompakt og innovativt bildebehandlingsprogram for Windows 9x/ME/NT/2000/XP/2003. Programmet finnes i norsk versjon. Det ligger også lenker til plugins for IrfanView på hjemmesiden for støtte for andre formater og programmer.

Paint.NET

Paint.NET var opprinnelig påtenkt som en arvtager til Paint som de fleste Windowsmaskiner allerede har installert. Prosjektet ved Washington State University ble så populært at det istedet ble et program som du fritt kan laste ned og bruke. Programmet krever Windows XP (SP1 eller senere), Windows 2000 (SP3 eller senere), Windows Server 2003 eller Windows Vista. Man må også ha installert ".NET Frameworks 2.0" som man finner under Anbefalt på windowsupdate

DeltaLab

DeltaLab er lagd av en som drev en del med fotografering (digitalkamera) som var misfornøyd med at han måtte bruke 2-3 forskjellige programmer for å få gjort de endringer han hadde behov for. Løsningen på dette ble å lage sitt eget bildebehandlingsprogram. DeltaLab støtter bruk av photoshop-plugins.

PhotoFiltre

PhotoFiltre er et program som kan gjøre nytten sin på lik linje som resten av programmene på listen her. Det finnes også en Shareware-versjon som koster 25 euro. Det er veldig mange veiledninger på hjemmesiden for å lage forskjellige ting. Veiledningene har bl.a med hvilke innstillinger de forskjellige verktøy skal ha. Gode og detaljerte nettsider.

FastStone

FastStone tilbyr flere forskjellige programmer, men mest egnet er kanskje FastStone Image Viewer 2.6 som har de innstillinger en trenger for å redusere røde øyne o.l på bilder. Det finnes også en norsk språkpakke som kan legges inn. Den ligger under downloads på nettsiden.

 

 

 

Musikkbehandling

Audacity

Audacity er et åpen kildekodeprogram som finnes til flere operativsystemplattformer. Nettsidene finnes på norsk. Audacity kan brukes til opptak av lyd fra f.eks mikrofon, eller tilkoblede enheter som platespiller eller kassettspiller. Støtte for importering og eksportering til flere forskjellige lydformater.

LP Recorder

LP Recorder er et program for opptak av f.eks vinylskiver. Desverre er dette kun en prøveversjon (trial) som tillater kun 4 minutter med opptakk pr gang. Det er derfor kun egnet på korte opptak og sanger. Audacity vil være et bedre valg.

 

 

E-postprogram

Det finnes mange gode alternativer til Outlook Express som alle Windowsmaskiner kommer forhåndsinnstalert med. Man trenger ikke å avinnstallere OE, men kun slutte å bruke den. Etter at adressebok, innstillinger o.l er overført til det nye programmet så sletter du dette fra OE. På den måten slipper du at eventuelle virus du skulle få på maskinen ikke har noen data å hente.

Thunderbird

Et meget godt alternativ er Mozilla Thunderbird.

Eudora

Et alternativ som har eksistert i mange år er Eudora. Dette programmet finnes i flere versjoner. Det er en kjøpt versjon, som er reklamefri, det er en reklamefinansiert versjon, og det er en lightversjon.

Andre alternativer

Nettleseren Opera leveres med inkludert e-postprogram som også Mozilla Suite gjør.

 

 

Nettlesere

Det finnes også mange forskjellige nettlesere å velge imellom. Smaken er forskjellig for hva man foretrekker. Ingen nettlesere er hundre prosent sikre, men den største risikoen er alltid brukeren selv!

FireFox

Et meget godt alternativ er Mozilla FireFox. Denne nettleseren har mange forskjellige plug-ins som man kan laste ned. Sjekk Verktøy - Utvidelser etter at du har innstallert den...

Mozilla

Et annet alternativ er "Storebror" Mozilla. Den er en komplett pakke med både e-postprogram og nettleser.

Opera

Mange brukere sverger til norske Opera. Den har et integrert epostprogram og IRC-klient.

Netscape

Har i flere år vært mer eller mindre ute av konkurransen mellom nettleserne. Kom tilbake for kort tid tilbake, men sliter i konkurransen mellom de andre gode alternativene. Netscape finner du her. Netscape kan man si er en mellomting mellom IE og FireFox.

K-Meleon

En OpenSource nettleser som på lik linje med Mozilla bruker Gecko layoutmotoren. K-Meleon sies å være en rask lettvektsnettleser for Windowsplattformen. Jeg har ikke testet denne selv enda, men den kan kanskje være et godt alternativ for eldre maskiner og for de som kjører Windows9x (95,98,ME).

 

 

Instant Messaging

De fleste har hørt om og bruker MSN Messenger. Det mange ikke vet er at det finnes alternativer til ikke bare selve programmet, men også andre tilsvarende IM-systemer. De mest kjente av de tilsvarende systemene er ICQ (I Seek You) og YaHoo Messenger. Ulempen med å bruke disse er at alle du kjenner også må bruke samme system.

Som sagt over her finnes det alternativer til selve MSN Messengerprogrammet. Å bruke et annet program enn det alle andre bruker vil føre til økt sikkerhet på maskinen din, da du ikke vil være utsatt for sikkerhetshull i programvaren på samme måte. En annen fordel er at du kan, dersom du bruker noen av de andre systemene i tillegg, så holder det å bruke kun ett klientprogram.

Min favoritt blant disse alternativene er Gaim. Det er et åpen kildekodeprosjekt. Snakker du med flere samtidig? Gaim har mulighet for tabs (faneark), slik som man har blitt vant med i nettleserne. Dette programmet finnes til flere operativsystemplattformer, og er også godt likt av linux-brukere.

Neste alternativ er Trillian. Jeg har ikke brukt denne selv, men mange sverger til denne framfor Gaim.

Tredje alternativ er Miranda. Dette er et program som er publisert under GPL og er for Windowsplattformen. Som de andre alternativene over her har programmet mulighet for å kommunisere med flere forskjellige IM-systemer.

Fjerde alternativ er aMSN som på lik linje med Gaim er et åpen kildekodeprosjekt. Forskjellen ligger bl.a i at aMSN kun er kompatibelt med MSN Messengersystemet.

Femte alternativ er Mercury som er en ClosedSource javabasert klient som finnes til Windows, *nix og Mac.