Meny

Forsiden

Hva
- er Netikette?
- betyr Start->kjør:

Hvordan
- Poste i et forum
- Installere WindowsXP
  - Etter installasjonen
- Vedlikeholde maskin
- Foreta Backup
- Frigjøre diskplass XP
- Ta tilbake slettede
  filer

- Bruke PC Inspector
  FileRecovery

- Starte i Sikkermodus
- Ta en systemfilsjekk
- Unngå spam?
- Teste din brannmur
- Overvåke nettverks-
  trafikk

- Teste din
  Internetthastighet

- Sette opp et
  hjemmenettverk

- Installere Ubuntu
  uten cd-rom

- Kjøre usikre
  programmer sikkert
  i Sandboxie


Problemer
- Harddiskstørrelse
- Spionprogrammer
  - MS AntiSpyware
  - Ewido onlineskann
- Virus o.l -
  - AntiVirus skannere
  - å bruke housecall
  - å bruke BitDefender

Hvilke
- gratisalternativer til
  programmer er det?


Linker til viktige
- programmer
  - sikkerhet
  - annet
- nettsteder

Kontaktskjema

Ofte Stilte Spørsmål - Sikkerhetsrelaterte programmer

Verktøy for fjerning av spionprogramvare
Verktøy for fjerning av virus o.l - AntiVirusprogrammer
Verktøy for hindring av inntregning - Brannmurer
Sikkerhetsprogrampakker som må kjøpes

 

Her finner du sikkerhetsrelaterte programmer som etter min mening bør være installert fra hver kategori av på alle maskiner.

Verktøy for fjerning av spionprogramvare:

AntiSpionprogramvare kan du ha flere av på din maskin. Av disse som er listet her er det kun Microsoft sin som kjører kontinuerlig. Merk at ved å også bruke en annen nettleser enn Internet Explorer minker du antallet spionprogramvareinfeksjoner betraktelig, ihvertfall om du ikke svarer godta på alt mulig. Det er ikke mange sider som man beveger seg på, som trenger å få innstallere programvare på maskinen din for å vise nettsiden riktig.

Microsoft Windows AntiSpyWare (Beta) - Normalt så bør man holde seg unna produkter som er i en uttestingsfase, men ikke i dette tilfellet. Lar du denne kjøre hele tiden, vil den passe på dine innstillinger og eventuelle forsøk på å bytte ut startside o.l vil bli forhindret. Kun på maskiner som kjører Windows 2000/XP eller nyere.

Lavasoft Ad-Aware - Et supplement til MS AntiSpyWare. Bruk begge og du er ganske trygg. Denne kjører du en gang i blant. Kjør den ukentlig for å rydde opp ting som Microsoft sin ikke tar.

Spybot S&D - Et velrennomert program som er meget effektivt i fjerning av spionprogrammer. Må ikke forveksles med SpyHunter.

Arovax AntiSpyware - Har fått grei omtale hos digi.no. Arovax har også et realtimeprogram man kan bruke for å hindre forsøk på å legge inn spyware og trojanere. Det programmet finner du her.

SpywareBlaster - Er et program som "herder" instillinger for Internet Explorer og Mozilla Firefox slik at sannsynligheten for infeksjon blir mindre. Gratisversjonen krever at du manuellt velger å oppdatere programmet. For IE hindrer den uønskede ActiveX-kontrollere, en del cookies og sperrer en del adresser i IE. For Fx hindrer den en del cookies. Noe som kanskje ikke er så veldig farlig dersom man bruker f.eks CrapCleaner regelmessig. Automatisk oppdatering av programmet kun for de som har kjøpt det. Vi andre må velge manuell oppdatering.

SpywareGuard - Programmet tilbyr real-time beskyttelse, dvs programmet kjører kontinuerlig og beskytter mot spyware. Samme folka som står bak SpywareBlaster har lagd dette programmet. Jeg for min del skjønner ikke hvorfor de ikke har slått sammen SpywareBlaster og SpywareGuard slik at man får nyttegjort begge programmers fordeler samlet, og ikke hver for seg.

Kephyrs Bazooka - Er enda et alternativ i AntiSpywarejungelen som er gratis. Uprøvd for min del foreløpig. Har ingen infiserte maskiner for hånden akkurat nå.

a-squared aka a² - Er et alternativ som jeg har sett anbefalt flere plasser, men desverre ikke har fått prøvd selv ennå. Programmet krever at man har registrert en bruker på hjemmesiden for å få lastet ned oppdateringer. Dersom man ikke ønsker å få forskjellige nyhetsbrev så fjerner man hake for disse. Er man ekstra forsiktig bruker man en spam-adresse (som fungerer og er beskrevet i punkt 1).

CWShredder er kun relevant dersom man er infisert med "My Cool Web Search", som er et irriterende program som kommer med popups og reklame. Intermute som tilbyr dette programmet er kjøpt opp av TrendMicro som bl.a. står bak onlineskanneren housecall.

Spywareguide.com Spyware Block List tilbyr en liste for Internet Explorer å sjekke mot. Dersom et av nettstedene på listen prøver å installere spionprogramvare vil dette bli hindret. Brukere av andre nettlesere enn Internet Explorer trenger ikke å bry seg med denne.

The Cleaner er en av de bedre programmene man kan bruke. Programmet har en prøveperiode begrenset til 30 dager, og etter dette må man kjøpe programmet. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å ha kun programmer som er gratis å bruke her, men enkelte ganger klarer man ikke alt man vil med gratisalternativene. Som ved HitmanPro2 (under) når man først har installert programmet og ikke har lært av sine egne feil, vil man ved neste infeksjon som er problematisk kun ha valgene å kjøpe programmet eller legge inn operativsystemet på nytt. Dersom man velger å bruke dette programmet bør man under options sette hake for valg om "Scan inside archive files" og "Scan for hidden executables".

HitmanPro2 er et relativt nytt program på markedet. Nettsiden til HitmanPro er på nederlandsk og er kanskje ikke å anbefale. Forumet derimot har en engelsk gren (velg Ondersteunding). Programmet er egentlig ikke annet enn et program som laster ned og installerer de fleste av de beste andre programmene man får på markedet i dag. HitmanPro2 har en begrenset prøveperiode, og det samme gjelder mange av programmene det installerer. Har du allerede brukt noen av de programmene som skal lastes ned og gått over prøveperioden på disse så vil HitmanPro droppe å skanne med dette. Personlig synes jeg at dette programmet er kun en siste utvei dersom alle andre programmer feiler og man ikke har flere ting å teste før man må formatere. Skulle man likevel velge å bruke HitmanPro og man ikke har lært av feilene sine gjenstår kun et kjøp av programmet eller reinstallasjon av maskinen. Følgende programmer blir lagt inn av HitmanPro2 (pr januar 06): Ad-Aware, Spybot Search & Destroy, Spy Sweeper, SpywareDoctor, CWShredder, SpywareBlaster, Spyware Block List, NOD32 Antivirus, Sysclean Package (fra Trend Micro) og SuperDAT VirusScan. En del av disse er gratisprogrammer som allerede er lenket til ovenfor, mens andre er prøveversjoner.

Tester av forskjellige AntiSpionprogrammer finner du på Spywarewarrior.com. En av personene som står bak Spywarewarrior har også en annen side angående nettsikkerhet, og den finner du her. Denne siden anbefales!

 

Verktøy for fjerning av virus o.l - AntiVirusprogrammer:

Dette er AntiVirusprogrammer som er beregnet å ha innstallert på maskinen og som du lar kjøre kontinuerlig. Programmer som du laster ned for å fjerne virus på en allerede infisert maskin finner du under Problemer - AntiVirusskannere.

AVG - Et gratisalternativ i jungelen av Antivirus-programmer. Denne er mange sin favoritt.

Avast Antivirus - Et gratisalternativ i jungelen av Antivirus-programmer. Denne er gratis, ulempen er at man må reaktivere programmet regelmessig. Man må også registrere seg for å få tilgang til lisensnøkkel. Norsk versjon er tilgjengelig.

ClamWin - Et OpenSource prosjekt. Egentlig et grafisk grensesnitt for Linux-versjonen.

AntiVir - Et virusprogram for både Windows og *nix

 

Verktøy for hindring av inntregning - Brannmurer:

En brannmur fungerer på den måten at den ikke slipper igjennom programmer som du ikke har gitt tillatelse til å kontakte andre maskiner. Dersom du ønsker å se en grafisk framstilling av hvordan en brannmur fungerer kan jeg anbefale en video som du finner hos WarriorsOfThe.Net. Videoen får du på mange språk. Merk at WindowsXP leveres med en brannmur og den er fra ServicePack2 påslått som standard. Denne brannmuren har likevel en del svakheter, og jeg anbefaler derfor å teste brannmuren med ShieldsUp som du finner lenke til i Hvordan - Teste din brannmur.

NetVeda Safety.Net - En forsåvidt ukjent brannmur som tilbyr filtrering av innhold i tillegg til brannmurfunksjonalitet. Den er kun i utprøvingsfasen hos meg foreløpig, men har ingenting negativt å si om denne brannmuren. Ved oppsett for lokalnett har man med denne brannmuren mulighet å knytte maskinnavn opp mot de andre maskinenes MAC-adresse, slik at dersom noen stjeler IP-adressen for å få tilgang (de fleste brannmurer tilbyr "Trust" på IP-adresse) så må man også kopiere MAC-adressen. Denne brannmuren er raskt blitt en favoritt hos meg.

Sygate Personal Firewall - Sygate er kjøpt opp av Symantec som står bak Norton Internet Security, SPF tilbys derfor ikke gratis lengre.

ZoneAlarm - Ett gratis brannmuralternativ. Kjente konfliktproblemer er i kombinasjon medF-Secure Antivirus eller DC++. Bruker du en av disse så styr unna ZoneAlarm. Er du ikke en bruker av de to programmene er dette et meget godt valg.

Kerio Personal Firewall - En brannmur med veldig mange valgmuligheter. Anbefales for de som vet hva de holder på med. Fungerer som "Full versjon" i 30 dager, og går deretter over til "Begrenset gratisversjon". Den begrensede versjonen har IKKE innholdsfiltrering, skriptblokkering, reklame (Ad)blokkering, popupblokkering. I tillegg er det ikke mulighet for fjernadministrering. De fleste av "manglene" her er dekket av f.eks XP med SP2 eller bruk av FireFox....

r-firewall - En for meg ukjent brannmur, men kanskje verdt et forsøk før man går til det skritt å betale for en?

 

Sikkerhetsprogrampakker som må kjøpes:

Ønsker du derimot å gå for en av samleløsningene til de største selskapene så kan du se på testen hos programmer.no som tester de 6 største sikkerhetspakkene. De som blir testet er Norman Internet Control, Trend Micro PC-cillin Internet Security 2005, McAfee Internet Security Suite 2005, Panda Platinum 2005 Internet Security, Norton Internet Security 2005, Kaspersky Personal Security. Lenkene for hvert enkelt program her går til programmer.nos omtale i testen for akkurat det programmet.

Det eneste jeg har å utsette på testene er hvilken maskin de er utført på. Jeg kontaktet personen som foretok testene og fikk dette til svar:
Programmene er testet på en Athlon 64 3000+ Newcastle-kjerne, med 1GB RAM (2x NoName 512MB DDR SDRAM PC3200), med en 74GB WD Raptor-disk. Maskinen kjørte Windows XP, med alle de seneste sikkerhetsoppdateringene. Mellom hver programtest ble maskinen resatt ved hjelp av et disk image.
Min personlige erfaring er at Symantec sine produkter etter 2003-versjonen er kun for nye maskiner. Har du en maskin med mindre enn 2GhZ CPU og mindre enn 512 MB RAM, så vil min anbefaling gå til allt annet enn Symantec sine produkter. Dersom noen fra Symantec leser dette og ønsker å gi meg en versjon av NIS2005, samt fortelle meg hvordan det skal settes opp for ikke å drepe ytelsen på en P3 500Mhz-maskin så er noe slikt velkomment. Da skal jeg revurdere å skrive om hva som står her.