Meny

Forsiden

Hva
- er Netikette?
- betyr Start->kjør:

Hvordan
- Poste i et forum
- Installere WindowsXP
  - Etter installasjonen
- Vedlikeholde maskin
- Foreta Backup
- Frigjøre diskplass XP
- Ta tilbake slettede
  filer

- Bruke PC Inspector
  FileRecovery

- Starte i Sikkermodus
- Ta en systemfilsjekk
- Unngå spam?
- Teste din brannmur
- Overvåke nettverks-
  trafikk

- Teste din
  Internetthastighet

- Sette opp et
  hjemmenettverk

- Installere Ubuntu
  uten cd-rom

- Kjøre usikre
  programmer sikkert
  i Sandboxie


Problemer
- Harddiskstørrelse
- Spionprogrammer
  - MS AntiSpyware
  - Ewido onlineskann
- Virus o.l -
  - AntiVirus skannere
  - å bruke housecall
  - å bruke BitDefender

Hvilke
- gratisalternativer til
  programmer er det?


Linker til viktige
- programmer
  - sikkerhet
  - annet
- nettsteder

Kontaktskjema

Backup

Programmer for sikkerhetskopiering av filer

Sikkerhetskopi eller backup er noe de fleste bør tenke på. Når det gjelder harddisker er det ikke et spørsmål om om harddisken ryker, men når. Da kan det være en fordel å ha tatt backup av filer en har behov for.

Det finnes programmer som tar backup av hele disken, slik at man ved diskkræsj kan gjenopprette hele disken og ha maskinen oppe igjen i løpet av kort tid. I slike tilfeller trenger man ikke å tenke på installasjon av operativsystem og drivere. Alt vil være som før. Det er derimot ikke slike programmer som vil bli gjennomgått her. Slike verktøy vil komme under Kloning. Her derimot vil det være snakk om programmer som man kan stille inn til å ta backup av de viktigste filene, så som bilder, videoer og dokumenter. Man kan selvsagt ta backup av hele innholdet, men jo mer man skal ta backup av, jo lengre tid tar prosessen. Man tåler å måtte installere programmer, men å miste verdifulle filer blir som å miste alle fotoalbum i en husbrann.

Det finnes flere forskjellige måter å planlegge backup på.
Full backup sier seg selv, den tar backup av alt du har bedt om.
inkrementell er de filene som er endret siden siste fulle eller inkrementelle backup og
differensiell er de filene som er endret siden siste fulle eller inkrementelle backup.
Det kan virke som om det ikke er noen forskjell mellom inkrementell og differensiell, men når man skal gjenopprette filer vil man ved differensiell trenge kun siste full backup og siste differensielle backup for å gjenopprette, mens man ved inkrementell vil trenge siste fulle backup samt alle inkrementelle siden den siste fulle backupen. Den ene backupen er altså raskere å utføre, men mer tidkrevende å gjenopprette.

Cobian Backup 8

Først ut er Cobian Backup 8. Programmet har akkurat blitt OpenSource, da utvikleren ikke har tid til å videreutvikle programmet. Programmet fungerer fint slik det er i dag, med støtte for backup bl.a til en FTP-server. Du kan også velge å ta backup til eksterne disker eller nettverksstasjoner. Dersom man har flere maskiner i huset kan man sette opp en maskin med god diskplass og bruke den til lagring for alle backupene. Programmet kan startes manuellt, eller kjøre som en service i Windows. Det har støtte for komprimering, kryptering og oppdeling av filer slik at dine backups kan brennes på f.eks CD eller DVD. Det er flere forskjellige typer backup som støttes: Full backup, Inkrementell og Differensiell.