Meny

Forsiden

Hva
- er Netikette?
- betyr Start->kjør:

Hvordan
- Poste i et forum
- Installere WindowsXP
  - Etter installasjonen
- Vedlikeholde maskin
- Foreta Backup
- Frigjøre diskplass XP
- Ta tilbake slettede
  filer

- Bruke PC Inspector
  FileRecovery

- Starte i Sikkermodus
- Ta en systemfilsjekk
- Unngå spam?
- Teste din brannmur
- Overvåke nettverks-
  trafikk

- Teste din
  Internetthastighet

- Sette opp et
  hjemmenettverk

- Installere Ubuntu
  uten cd-rom

- Kjøre usikre
  programmer sikkert
  i Sandboxie


Problemer
- Harddiskstørrelse
- Spionprogrammer
  - MS AntiSpyware
  - Ewido onlineskann
- Virus o.l -
  - AntiVirus skannere
  - å bruke housecall
  - å bruke BitDefender

Hvilke
- gratisalternativer til
  programmer er det?


Linker til viktige
- programmer
  - sikkerhet
  - annet
- nettsteder

Kontaktskjema

Hvordan poste i forumet

Hvordan poste et spørsmål i et forum for å få best mulig svar?

Før du i det hele tatt starter en tråd med et spørsmål i, så tenk over følgende ting før du skriver noe som helst.

Skal du stille et seriøst spørsmål i et forum gå her for veiledning.

IKKE start tråder unødvendig. Medlemslisten til de fleste forum er fullt av tidligere brukere som er blitt suspendert pga trolling og unødvendig støy i forumet.
Ikke start en "Den store <sett inn interessen din her> tråden". Dersom en tråd utvikler seg til å bli en stor tråd angående et tema vil den bli omdøpt. Dersom det ikke ligger noen inne på "20 siste"-listen, og heller ingen inne på de 2 første sidene for den forumkategorien tråden passer i, så kan du starte en ny tråd. Dersom noen har problemer med et eller annet så starter de en tråd selv, ikke start en tråd hvor du sier at du kan hjelpe dem om de står fast i f.eks 2 Super-Nintendospill.

En av de dummeste tingene man kan gjøre er å starte en tråd, og ikke ha noe fornuftig å si selv. Slike tråder er helt unødvendig, da det er minst ti andre tråder som dekker samme tema.

IKKE bruk mange smileys i samme post. For det første så vil disse vises som bilder i forumet, og mange bilder fører til lang lastetid, noe som fører til at ingen orker å sitte å vente på at din post skal bli ferdig med å laste. For det andre så ser det tåpelig ut med mange smileys. En god fingerregel er maks 3 smileys i samme post.

Forøvrig skal man følge noe som kalles netikette, som er sammensatt av ordene nett og etikette. Disse reglene er ikke noe som er vedtatt ved lov, men det er henvist til at brukeren følger netikette.

Dersom du ønsker å lese mer om hva netikette er så kan du lese det her.

Vil du derimot se en morsom flash-animasjon som omtaler dette så går du hit (ekstern lenke åpnes i nytt vindu)

 

 

 

 

 

 

 


Har noen spurt om dette i forumet tidligere?
- Ta et søk i forumet. De fleste forum med respekt for seg selv har en søkefunksjon. Bruk denne.

Har jeg prøvd å søke på Google?
- Har du merket at en del bare skriver eller sender deg til "http://www.justfuckinggoogleit.com"? Det er kanskje ikke det svaret du er ute etter, men det kan lønne seg, for det er du selv som vet best hva du skal søke etter. Det tar mindre tid å hente opp google for å søke, framfor å skrive et innlegg i et forum for å vente på svar.
Mange spørsmål finner man fort svaret på dersom man søker etter relevante ord i google. Finner du ikke det du er ute etter på første side etter et søk, kan du prøve å søke etter tilsvarende på engelsk.
Er dette det riktige stedet å spørre?
-Har du problemer med traktoren din så passer ikke det helt inn i et it-forum. Hvilken dvd-spiller du skal kjøpe til bilen passer ikke inn i et forum for nybakte mødre.

Når du har gjort disse punktene og enda ikke fått noen som helst tilnærming til en løsning? Spør i vei.

Da er spørsmålet; Hvordan spørre.

Emne
Emnetittelen på tråden bør si mest mulig om problemet du har, tenk over hva du velger som emnetittel. Moderatorene kan endre dette, men dersom det haster for deg å få svar vil en god beskrivende tittel gi raskere svar og mindre unødvendig pjatt. Velg en overskrift som beskriver problemet ditt. "Hjelp!" "Hvordan gjør jeg dette?" og liknende er dårlige overskrifter. Dette fordi de ikke forklarer noe om hva problemet er, og folk som kanskje kan bidra med løsninger overser kanskje tråden da de ikke ser hva den dreier seg om uten å klikke på den først.

Innhold
Innholdet i posten bør gi tilstrekkelig informasjon slik at de som svarer ikke må være nødt til å gjette seg fram til hva du er ute etter, eller hva problemet er. Dersom du har problemer med lyden så er det ikke nødvendig å beskrive hvilken skjerm du har og hvilket tastatur og mus. Det er en balansegang for hva du skal skrive, men jo mer relevant informasjon du kan gi, jo bedre er det. Hold en seriøs tone i innlegget og emnetittelen, og du vil få seriøse svar tilbake. En tråd som heter: "Å HEL***** DET F***S HOVEDKORTET FUNKER IKKE HJELP!!!!" kommer ikke til å gi mange gode svar. Ihvertfall ikke før emnetittelen er blitt endret. Forklar tydelig hva problemet er og hvilke løsninger du allerede har prøvd.
Alt av relevante feilmeldinger, informasjon om drivere, operativsystem, maskinvare etc. bør du få med i innlegget.
Ta gjerne screenshot av problemet ditt. Du kan laste opp bildet på f.eks. imageshack.us og legge inn en link til det i forumet.

Rettskrivning
Når det gjelder skrivefeil i innleggene så kan du ta deg det ekstra minuttet det tar å lese over innlegget. Det er mulig du har lese og skrivevansker og å skrive helt korrekt kan være vanskelig. Men hold deg unna leet/1337, SMS-forkortelser og dialekt. Selv om du forstår hva du har skrevet så er det et forum for hele landet, og det er nok en og annen svenske og danske innom også, så bor ikke vi i den samme bygda som deg og vil derfor ha problemer med å tyde hva du skriver. Du ville sikkert ikke orket å lese dette om jeg hadde skrevet dette på trøndersk, la derfor andre få ha den samme gleden og slippe det fra deg. Nynorsk og bokmål er likestilt så begge de er helt i orden å bruke. Et godt tips er å skrive i profilen din at du har dysleksi. Evt ta det med i innlegget dersom du har på følelsen av at det er mange skrivefeil.

 

Her kommer 2 eksempler på en tråd som omhandler problemer med et hovedkort (eksempler opprettet for eksemplets skyld, men ikke ukjent å se i forumet).

nr1
-----------
Emne: Problemer med hovedkort (var:HJEEELP!!!!)

er det noen her som vet hvordan je kan få fixa det f***ings hovedkortet mitt???? etter at jeg rota litt i den merklige menyen stoppa plutseig alt å nå vil ikke pcen starte!!! hjelp!!!!

-------

nr2
-----------
emne: Prolemer med IC7-G hvedkort

Jeg holdt på litt i BIOSen på hovedkortet å etter en restart stoppa alt! Får ikke bootet lengre får bare svart skjerm. Noen som har et forslag til hva jeg kan gjøre?
Spec.
Hovedkort: Abit-IC7-G
cpu: Intel Pentium 4 3,2ghz
-osv....-

------------------

Eksempel nr 1 ville fått mange færre seriøse svar enn eksempel 2. I eksempel 2 kunne det kanskje vært en fordel å vite hva som hadde blitt endret, og om personen har prøvd å resette BIOS eller noe sånt selv. Det ville ihvertfall vært det første som ble foreslått i et slikt tilfelle.

Dobbelposteringer
Dobbeltpostinger oppstår fra tid til annen av forskjellige årsaker.
Dersom du får "connection timed out" eller andre feilmeldinger etter du har trykket "OK"; *ikke* trykk "OK" en gang til. Som regel kom innlegget ditt med likevel.
For å sjekke, åpne en ny tab (Ctrl+T) eller et nytt vindu (Ctrl+N), gå til forumet og se etter om innlegget ditt faktisk ble registrert. Dersom det ikke ligger i forumet kan du klikke "OK" en gang til.
Dobbelposteringer som er forårsaket av at du føler at ditt innlegg er ekstra viktig fører ikke til annet enn irritasjon. Dersom du ikke vet hvilken kategori det hører inn under så ta en sjanse. I hovedkorteksemplet over ville enten Hardware- eller "Jeg trenger hjelp"-kategoriene vært riktige. En posting i begge vil føre til at du vil kunne miste oversikten over hva du har fått tips om. I tillegg vil en eller annen, lenge etter at en løsning er funnet, se at du ikke har fått svar (i den ene tråden) og vil derfor aktivere tråden for å gi sine råd og tips. Er du ekstra heldig driver han og maser etter tilbakemeldinger fra deg også. Ikke kast bort tiden din med å skrive flere tråder om samme sak, og du vil heller ikke kaste bort tiden til oss som svarer.

 

Sist men ikke minst: Les reglene for akkurat ditt forum før du poster.

Noen relevante linker:
google.com
wikipedia.org
webopedia.com
howstuffworks.com