Meny

Forsiden

Hva
- er Netikette?
- betyr Start->kjør:

Hvordan
- Poste i et forum
- Installere WindowsXP
  - Etter installasjonen
- Vedlikeholde maskin
- Foreta Backup
- Frigjøre diskplass XP
- Ta tilbake slettede
  filer

- Bruke PC Inspector
  FileRecovery

- Starte i Sikkermodus
- Ta en systemfilsjekk
- Unngå spam?
- Teste din brannmur
- Overvåke nettverks-
  trafikk

- Teste din
  Internetthastighet

- Sette opp et
  hjemmenettverk

- Installere Ubuntu
  uten cd-rom

- Kjøre usikre
  programmer sikkert
  i Sandboxie


Problemer
- Harddiskstørrelse
- Spionprogrammer
  - MS AntiSpyware
  - Ewido onlineskann
- Virus o.l -
  - AntiVirus skannere
  - å bruke housecall
  - å bruke BitDefender

Hvilke
- gratisalternativer til
  programmer er det?


Linker til viktige
- programmer
  - sikkerhet
  - annet
- nettsteder

Kontaktskjema

Vedlikehold av Windowsmaskin

Hvordan kan du best vedlikeholde maskinen programmessig?
skrevet av Makris og viztnd

Sikkerhetssjekk
Drivere
BIOS-oppgradering
Programoppdateringer
Fjerne unødvendige programmer
Diskopprydding
Diskopprydding for viderekomne
Systemfilsjekk
Frigjøre skjult diskplass fra nettleser
Frigjøre skjult diskplass fra Papirkurv
Defragmentering

 

De fleste opplever, eller har opplevd, at Windows på et uforklarlig vis sakker akterut etter en stunds bruk. Her skal vi se på en del alternativer for å "friske den opp" en smule. Det følgende er også fornuftig å gjøre som et preventivt tiltak.

 

Sikkerhetssjekk
Det første man bør gjøre er å gå igjennom maskinen med AntiSpyware- og AntiVirusprogrammer, fortrinnsvis i sikkermodus, for å være sikker på at du ikke har masse tull som ligger og lurer i bakgrunnen uten at du vet om det. Følg guider for start i sikkermodus, antivirus og antispyware for dette.

Drivere
Mange kommer og har problemer med et eller annet spill de har kjøpt seg, og selv om maskinen oppfyller maskinkravene for programmet (spillet) så virker det ikke som forventet. Det er mange som glemmer å oppdatere drivere til maskinen. Dersom det er over et år siden anbefaler vi å ta en tur innom hjemmesiden til produsenten av maskinen, og til produsentene av de enkelte komponenter du eventuellt har satt inn selv. Drivere er små programmer som forteller operativsystemet hvordan komponentene fungerer. Et oppdatert program vil ha fått fjernet kjente bugs, og kanskje utnytter nye raskere rutiner.
De som har en merkepc såsom Compaq, HP, IBM, Acer, Dell, Medion osv finner slike nye drivere på hjemmesiden til produsenten. Har du en hjemmesnekret pc eller en maskin som er "selvbygd" i butikk (eller har modifisert en merkepc), vil du finne de siste driverne hos produsenten av dette. Det viktigste å få oppdatert er drivere for hovedkort, grafikk-kort og lydkort. Man bør om mulig avinstallere de gamle driverne, og deretter restarte før du legger inn de nye driverne. Selv om du ikke får beskjed om å restarte vil jeg anbefale at du etter en driveroppdatering starter maskinen på nytt, uansett om du får spørsmål eller ikke. Les gjerne veiledninger og bruksanvisninger før du setter igang.

BIOS-oppgradering
Når det gjelder oppdatering av BIOS for hovedkortet så er dette et valg du må gjøre basert på type problemer du har, og hva som er endret i oppdateringene. Det er alltid en viss fare for at en BIOS-oppgradering går feil. Personlig har jeg (viztnd) aldri opplevd problemer selv, men det kan oppstå feil. En ting som kanskje mange ikke tenker på er at ved oppdatering fra floppy (diskett), vil man kunne få feil dersom disketten er skadd. Det finnes også produsenter av hovedkort som tilbyr BIOS-oppgradering mens operativsystemet (Windows) kjører. Har du feil med maskinen og den henger eller restarter seg uventet til tider, så vær obs på at skulle dette skje mens BIOS oppgraderes vil du ha en maskin som er "grønnsak". "If it aint broke, don't fix it!". Skulle uhellet være ute og det er gått over et år siden du kjøpte hovedkortet, vil du mest sannsynlig være tjent med på å kjøpe et nytt (bedre og nyere) framfor å gå igjennom en klageprosess for å få tilsvarende kort tilbake.

Er du usikker på hva du har av komponenter inne i maskinen, så kan det være et tips å ta en titt på kvitteringer. Du kan også bruke Everest Home Edition, som er et lite og kompakt program som gir deg full oversikt over hva som er i maskinen din. Lenke til dette programmet finner du i Linker til viktige programmer.

Programoppdateringer
Når du har oppdatert driverne til maskinen så kan du sjekke om også ikke programmene dine trenger oppdateringer. Oppdateringer til operativsystemet (samt andre programmer som er tungt implementert i operativsystemet) Windows finner du på windowsupdate.microsoft.com. De aller fleste programmer trenger sikkerhets- og vedlikeholdsoppdateringer. Dersom du kun oppdaterer operativsystemet, men lar alle andre programmer være sårbare så blir det som å innstallere sikkerhetslås på ytterdøra, samtidig som du lar vinduer og andre dører stå vidåpne. På hjemmesiden til produsenten av programmene finner du ofte den informasjonen du trenger. Bruker du MS Office finner du oppdateringer for dette på Office Update. Om du har rett på nyeste versjon av programmene du bruker varierer fra utvikler til utvikler. Les nøye på nettsidene om hvilke versjoner du skal legge inn.

Fjerne unødvendige programmer
Når det kommer til hastighet på maskinen din så kan du først og fremst gå igjennom "Legg til/fjern programmer" i Kontrollpanelet (Start -> Kontrollpanel for XP, Start ->Innstillinger-> Kontrollpanel for andre versjoner) og fjerne (avinnstallere) alt du ikke har bruk for. Du kan også bruke CrapCleaner, som du finner lenke til i Linker til viktige programmer, til denne jobben. Trykk på knappen Verktøy og du vil få opp en tilsvarende liste. CrapCleaner tror jeg nok fjerner programmer bedre enn hva det som leveres med windows gjør. Ting du trygt kan fjerne er gamle spill du ikke spiller lengre, og programmer du aldri bruker eller kanskje bare installerte for å teste ut. Finner du ting i den listen du ikke vet hva er kan du søke i f.eks Google etter navnet, eller du kan spørre noen med mer erfaring.

 

Diskopprydding
Nå skal du være ganske sikker på at maskinen din er fri for uønskede programmer og det er på tide å foreta en Diskopprydding for å slette midlertidige filer, samt komprimere gamle filer på maskinen din for å spare plass (komprimering var mer aktuellt tidligere med små harddisker. Dette får være en vurderingssak, men jeg gjør det ikke...). Midlertidige filer er filer som er blitt brukt av et program, og som programmet ikke har slettet på egen hånd. Filer som er blitt funnet ved en diskskanning etter kræsj vil også bli slettet ved et slikt tilfelle, så dersom du har hatt kræsj og det er filer du savner bør du gjenopprette disse først. Dersom du ikke har kjørt Diskopprydding tidligere, kan du regne med at det vil ta litt tid. Diskopprydding finner du i Start -> Programmer -> Tilbehør -> Systemverktøy. Ved start vil programmet spørre om hvilken stasjon du vil rydde opp i, og du velger den stasjonen Windows er installert på, i de fleste tilfeller c:-stasjonen. Ta gjerne en opprydding på andre stasjoner også, men det er fortrinnsvis Windowsdisken som trenger opprydding. Går du på "Flere alternativer" (XP) kan du også velge å rydde opp i gamle systemgjenopprettingspunkt, noe som, logisk nok, fjerner gamle systemgjenopprettingspunkt. Dersom du er sikker på at ingenting er galt med maskinen din kan du trygt fjerne dette.

Diskopprydding for viderekomne
Dersom du fulgte den vanlige framgangsmåten og har valgt å ikke legge inn CrapCleaner så har tidspunktet for det kommet nå. Den gjør bortimot samme jobben som Diskopprydding, forskjellen er at den støtter å rydde opp etter flere programmer enn kun Diskopprydding som tar Temp-mapper, chkdiskfiler og de midlertidige filene til InternetExplorer. CrapCleaner kan også brukes til å rydde opp i registeret til maskinen. Det finnes mange programmer som gjør samme jobb, men jeg har aldri opplevd problemer etter å ha brukt CrapCleaner, noe jeg har opplevd med andre verktøy tidligere. Bruk CrapCleaner til å lete igjennom registeret, men ta for sikkerhets skyld en backup av registeret når du får beskjed om det. Den fila som opprettes er så liten at du ikke vil merke at den er der. Dersom du opplever problemer etter å ha brukt CrapCleaner så gi beskjed i f.eks forumet slik at fler får med seg den informasjonen.

Systemfilsjekk
Nå når du har fått fjernet og ryddet uønskede ting fra maskinen så er det på tide å foreta en systemfilsjekk. Enkelte virus og spionprogrammer erstatter sine systemfiler med de som maskinen egentlig skal ha. Dette kan også skje dersom man ukritisk har lagt inn programmer for å "teste" noe. Systemfilsjekk er blitt levert med windows siden Windows 95. Men det har enda ikke vært noen snarvei til programmet hverken i Kontrollpanel eller i startmenyen. Hvordan du starter dette finner du beskrevet her.

Frigjøre skjult diskplass fra nettleser
Fler og fler går over til å bruke f.eks andre nettlesere enn hva som leveres med Windows. Det du kanskje ikke tenker på er at Windows (med IE og Outlook Express) reserverer en viss andel av harddiskplassen din til bruk ved caching av nettsider. Dvs at nettsider du besøker leses fra harddisk neste gang du besøker siden og noe ikke er endret. Som standard er denne reserveringen på hele 10%, og det er mye i dagens dataverden hvor disker mellom 80 og 200 GB er vanlig. Uansett om du har valgt å bytte nettleser eller ikke så gjør følgende:
Lukk alle åpne vinduer med Internet Explorer og Outlook Express.
Start - Kontrollpanel - Alternativer for Internett og Faneark Generell.
Velg knappen Innstilliger og du vil få opp følgende:

Skriv inn 50, trykk OK.


Velg deretter knappen"Slett filer" og trykk OK. Sett hake ved "Slett alt frakoblet innhold" dersom du har brukt Nyhetsgrupper da OE ikke rydder riktig etter seg ved avslutning.

Frigjøre skjult diskplass fra Papirkurv
Tilsvarende innstilling er det for Papirkurven også. Dersom du bruker Papirkurv som ekstra lagringsplass så kan du jo la dette bestå, men for de som ønsker å ha mer plass til filer som man skal beholde framfor de man ønsker å slette kan jo redusere også dette. Vær obs på at filer som er større enn, eller når papirkurven allerede inneholder filer slik at ledig plass er, papirkurvens maks ledig plass vil slettes og ikke havne i papirkurven. Du vil altså i et slikt tilfelle IKKE kunne ta den tilbake fra papirkurven dersom du skulle ombestemme deg. Du vil bli varslet dersom dette skulle skje.
Høyreklikk på Papirkurven og velg Egenskaper. Du vil da få følgende bilde opp, avhengig av antall partisjoner og om du har andre verktøy som f.eks Norton installert.

Dersom du ikke ønsker å fininnstille, eller at du har f.eks en partisjon som kun brukes som temp eller til nedlasting o.l velger du "Bruk én innstilling for alle stasjoner". Sett deretter ned til 2-3 gb størrelse. Hvor mange prosent dette blir avhenger av størrelsen på dine harddiskpartisjoner. Sett det til f.eks 5 % og gå inn på (C:)(D:) osv og se hvor stor den ble.

Defragmentering
Dersom du har fulgt alle de ovenstående punktene så er maskinen din helt sikkert en god del kjappere allerede, men vi er ikke ferdige enda. Det gjenstår fortsatt en ting: Defragmentering. Defragmentering er, enkelt forklart, at harddisken organiserer filene mer "hensiktsmessig", slik at den har lettere for å finne det den trenger når den trenger det. Du kan betrakte filene harddisken som sidene i en bok. Du river av permen og sprer arkene over flere tusen steder, og den eneste du vet hvor ligger er side nr 1. På den står det hvor side nr 2 er (Glem det at 3/4 er på samme ark osv). Boken var stor. Tror du maskinen din klarer å finne hele boka like fort nå, som om den hadde ligget i rekkefølge? I rekkefølge -> disken er defragmentert, dvs ingen fragmenter av filer som er spredd. Merk også at Windows er mest glad om du har over 20% ledig på disken når du skal defragmentere, den trenger litt tumleplass for å reorganisere filene. I tillegg bør du alltid ha minst 20% ledig på partisjonen som Windows ligger på, dette for å sørge for best mulig effektiv utnyttelse av disken ved behov. Bruk andre partisjoner til lagring av filer, så får c'en benyttes til installerte programmer.
Har du ikke 20 % ledig kan det hende at du må defragmentere i flere omganger. Et tips kan være å flytte enkelte (store) filer til en annen partisjon om mulig, slik at du når opp til 20% ledig plass, men husk å defragmentere etter at filene er flyttet tilbake også.
De verktøy som følger med Windows2000 (Pro og Server) og XP (Home og Pro) er gode nok til defragmenteringsjobben. Disse finner du på Start -> Programmer -> Tilbehør -> Systemverktøy -> Diskdefragmentering. Du kan også bare høyreklikke på en partisjon i utforsker og velge Egenskaper - Verktøy. Dersom du aldri har gjort dette tidligere bør du gjøre dette på alle diskene og partisjonene dine. XP har mulighet til å ta alle disker samtidig, men jeg vil ikke anbefale dette da maskinen vil bruke lengre tid på den totale jobben enn om du tar en og en, samt at ved et eventuelt uhell som f.eks strømbrudd kan mye mer data gå tapt.