Meny

Forsiden

Hva
- er Netikette?
- betyr Start->kjør:

Hvordan
- Poste i et forum
- Installere WindowsXP
  - Etter installasjonen
- Vedlikeholde maskin
- Foreta Backup
- Frigjøre diskplass XP
- Ta tilbake slettede
  filer

- Bruke PC Inspector
  FileRecovery

- Starte i Sikkermodus
- Ta en systemfilsjekk
- Unngå spam?
- Teste din brannmur
- Overvåke nettverks-
  trafikk

- Teste din
  Internetthastighet

- Sette opp et
  hjemmenettverk

- Installere Ubuntu
  uten cd-rom

- Kjøre usikre
  programmer sikkert
  i Sandboxie


Problemer
- Harddiskstørrelse
- Spionprogrammer
  - MS AntiSpyware
  - Ewido onlineskann
- Virus o.l -
  - AntiVirus skannere
  - å bruke housecall
  - å bruke BitDefender

Hvilke
- gratisalternativer til
  programmer er det?


Linker til viktige
- programmer
  - sikkerhet
  - annet
- nettsteder

Kontaktskjema

Installering av XP

Installasjon av XP Pro

Denne guiden er skrevet av Makris og viztnd.

Før du setter i gang med å legge inn XP på maskinen din så sjekk om installasjonscden er med ServicePack 2 eller ikke. Dersom den er uten ServicePack 2 bør du laste ned denne før du fortsetter. ServicePack 2 for Windows XP finner du engelsk versjon av her og norsk versjon her. Du tenker kanskje som så at du skal ta ned dette etter installasjonen ved å bruke WindowsUpdate? Det er feil, du vil ikke rekke mange minutter tilkoblet Internett før du er blitt infisert med noe du ikke vil ha. Last derfor ned riktig versjon av ServicePack 2 og brenn til en cd-plate. Du bør også sjekke hjemmesidene til produsenten av maskinen eller hardwaren i maskinen din for oppdaterte drivere på forhånd, som du også legger på samme cd-plate. Dersom du ikke gjør dette kan du risikere at du sitter der med en maskin du ikke finner drivere til nettverkskortet for, og da vil du ikke klare å komme på nett.

Denne guiden vil være tilnærmet lik om du skal installere XP Home og XP Pro, i tillegg vil mesteparten være likt om du har et operativsystem fra før på disken eller om du har en helt blank disk. Den er også ganske lik dersom du ønsker å installere Windows 2000, og da bør du laste ned ServicePack 4 for den på forhånd. SP4 for Win2K finner du her.

Dersom du har en nettverkskabel tilkoblet maskinen fjerner du den før du starter! Dette for at du ikke skal være tilkoblet Internett med en gang installasjonen er ferdig før du har fått aktivert brannmuren.

 

1. Slå på maskinen og sett inn cd'en.

2. Du vil få spørsmål om å starte opp fra cd. (Ikke start installasjonen fra Windows om du har et eksisterende operativsystem på disken).Om du ikke får opp noe slikt, må du endre oppstartsrekkefølge i BIOS.

3. Når det kommer en forespørsel lignende "Trykk en tast for å installere Windows", så trykker du en tast.

4. Nå skal det komme en blå skjerm (ironisk nok) som driver og kopierer noen filer og diverse. Etter hvert så spør den hva du vil gjøre. Da velger du at du vil installere Windows.

5. Du kan risikerer at den forteller at du allerede HAR en versjon av Windows installert. Dersom den spør om du vil oppgradere den (eller i det hele tatt noe som helst), så velger du nei. En oppgradering vil sjeldent fungere prikkfritt, du vil alltids få problemer med ting som ikke er kompatibelt eller som må reinstalleres. Har du god tid så kan du likevel prøve...

6. Nå skal du forhåpentligvis se din harddisk, samt partisjonene på den. Ovenfor denne ruten så skal det stå hva du skal trykke for å slette partisjoner og lage nye partisjoner. Har du hatt et Windowsbasert operativsystem fra før, og har filer på andre partisjoner enn c:\ der som du ønsker å ta vare på hopper du til punkt 8. Har du ingenting du skal ta vare på og ønsker en annen oppdeling av diskene dine velger du å slette alle partisjoner på den harddisken du vil legge operativsystemet på. I dette tilfellet er det kun en harddisk, og valgene over disker å installere på er deretter. Id 0 på bus 0 vil si at det er master-disk på IDE-kanal 0.

7. Nå skal du sitte igjen med noe kalt "Uten partisjoner". Jeg anbefaler at du oppretter minst to, for enkelthets skyld. Partisjonene vil komme frem i Windows som C:\, D:\ osv. Har du dårlig tid, så oppretter du kun en partisjon og oppretter resten senere. I mitt tilfelle ser du jeg har rundt 16 GB, og velger da å lage en partisjon på ca 4 GB. Min installasjon er opprettet i en Virtuell PC på maskinen min og du vil normalt ha mye større disker til rådighet. Jeg vil fraråde å ha mindre c:\-partisjon enn 15 GB (15360MB).

8. Det neste du skal gjøre er å velge du hvor du vil installere Windows. Jeg anbefaler C:\, for å gjøre det enklest mulig. Grunnen til at jeg anbefaler C:\ er at enkelte programmer vil ved en installasjon ha C:\programfiler som standard, hvis du ikke velger noe annet selv. Har du ikke Windows på den partisjonen da, så kan det fort bli forvirring, pga manglende fellesfiler o.l.

9. Nå skal du velge hvilket filsystem du vil ha. Her bør du velge NTFS, eller så vil du gå glipp av litt av funksjonaliteten til XP, FAT32 er relativt utdatert og i tillegg lite sikkert. Du har valget mellom å kjøre en vanlig formatering eller en hurtigformatering. Er det en ny disk du har bør du kjøre vanlig, har disken vært i bruk tidligere og hatt nylig feilsjekk kan du kjøre en quick-formatering.

10. Heretter vil maskinen jobbe for seg selv en stund, så du trenger ikke å sitte og vente foran maskinen. Ta deg en kaffekopp eller fem. Om ti-femten minutter bør du imidlertidig tilbake for å sjekke. Det vil være tid for å legge inn produktnøkkel, nettverksinnstillinger, tidssone og ikke minst administratorpassord. Husk bare å skrive adminpassord. Etter disse små klareringene er det bare å sette seg i godstolen igjen, og fylle kaffekoppen på ny.

11. Nå skal du ha en rykende fersk installasjon av Windows.

12. En fortsettelse på hva du skal gjøre videre finner du her. Den inneholder blant annet en gjennomgang av oppdatering av operativsystemet, aktivering, installering av ny nettleser, epostprogram og program for fjerning av spyware.