Meny

Forsiden

Hva
- er Netikette?
- betyr Start->kjør:

Hvordan
- Poste i et forum
- Installere WindowsXP
  - Etter installasjonen
- Vedlikeholde maskin
- Foreta Backup
- Frigjøre diskplass XP
- Ta tilbake slettede
  filer

- Bruke PC Inspector
  FileRecovery

- Starte i Sikkermodus
- Ta en systemfilsjekk
- Unngå spam?
- Teste din brannmur
- Overvåke nettverks-
  trafikk

- Teste din
  Internetthastighet

- Sette opp et
  hjemmenettverk

- Installere Ubuntu
  uten cd-rom

- Kjøre usikre
  programmer sikkert
  i Sandboxie


Problemer
- Harddiskstørrelse
- Spionprogrammer
  - MS AntiSpyware
  - Ewido onlineskann
- Virus o.l -
  - AntiVirus skannere
  - å bruke housecall
  - å bruke BitDefender

Hvilke
- gratisalternativer til
  programmer er det?


Linker til viktige
- programmer
  - sikkerhet
  - annet
- nettsteder

Kontaktskjema

Sletting og gjenoppretting av filer

Når man sletter filer på en moderne maskin er det mange valg man tar før man kommer så langt som at filen blir slettet (ihvertfall tror mange at filen forsvinner fra disken). Det første valget man tar er å merke en fil og enten dra den til Papirkurven, man høyreklikker og velger slett, eller man bruker tasten "del" på tastaturet.

Det som da skjer er at man får opp et spørsmål om man virkelig vil slette filen. Det normale er at man svarer Ja dersom man ønsker å slette. Filen blir så flyttet til "Papirkurven".

Man må deretter høyreklikke på "Papirkurven" og velge at den skal tømmes (eller man bruker Diskopprydning eller 3.parts verktøy).

Dersom man ikke bruker f.eks Norton Internet Security som "beskytter" slettede filer slik at du lett kan få de tilbake kan det være lønnsomt enkelte ganger å ha et verktøy som gir deg muligheten for å få tilbake filer man har slettet ved et uhell. Det finnes veldig mange slike produkter på markedet, men de aller fleste av dem koster penger. De lar deg se hvilke filer de (potensiellt) kan gjenopprette, men du vet ikke om filene kan gjenopprettes før man har prøvd. Det finnes likevel en del gratisprogrammer (FreeWare) på nett, og det er disse jeg vil konsentrere meg om.

Filer hvor deler av filen er overskrevet vil man ikke klare å gjenopprette, og i slike tilfeller bør man kontakte f.eks IBAS dersom det er verdifulle filer. Det er derfor ikke lønnsomt å hverken laste ned eller installere slike programmer til den eller de disker/partisjoner som du vil gjenopprette fra!

Første program er PC INSPECTOR™ File Recovery 4.x som jeg selv har brukt og har fått gjenopprettet til dels store filer fra disker. Den lar deg få muligheten til å lagre de gjenopprettede filene over til en annen maskin på nettverket, slik at man ikke risikerer å skrive over andre filer man ønsker å gjenopprette. Jeg har lagd en veiledning for hvordan du bruker dette programmet også. Den finner du her.

Andre program er Officerecoverys Free Undelete. De anbefaler dersom man kun har en partisjon å laste ned programmet og installere det til en USB-disk. Jeg er ikke helt enig i den påstanden, da man alltids vil bruke av Temporary Internet Files-mappen ved nedlastning.

Tredje program er Restoration som får plass på en diskett. Kjør den fra disketten og ingen vil engang se at du har brukt dette verktøyet på maskinen.

Fjerde program er DataRecovery som har hjemmeside på en japansk server som var utilgjengelig de gangene jeg prøvde. En kopi kan likevel lastes ned fra nettsidene til ITPro.

Femte program er Roadkil.net's Unstoppable Copier. Dette programmet stopper ikke selv om det oppstår en feil, slik at sannsynligheten for å berge deler av filer likevel er stor.

Sjette program er Roadkil.net's Undeleter. Den kan kanskje brukes før man prøver med den mer tidkrevende Unstoppable Copier.

 

For å gjenopprette filer fra alle typer minnebrikker for digitalkameraer er PC INSPECTOR™ smart recovery kanskje verdt å prøve om man har vært uheldig med slettingen.

 

Siden man kan gjenopprette mange filer ved å bruke slike verktøy som her nevnt bør man også ha verktøy for å slette filer på en sikker måte. La oss anta at man skal selge en maskin eller en harddisk (brukt), og man vil være sikker på at alle filer er borte.

Da kan man bruke PC INSPECTOR™ e-maxx kan slette opptil 3.3 GB i minuttet. Programmet kan startes fra en bootdiskett og er uavhengig av filsystem (e.g. FAT12, FAT16, FAT32, HPFS, NTFS, Ext2, Reiser, etc.)