Meny

Forsiden

Hva
- er Netikette?
- betyr Start->kjør:

Hvordan
- Poste i et forum
- Installere WindowsXP
  - Etter installasjonen
- Vedlikeholde maskin
- Foreta Backup
- Frigjøre diskplass XP
- Ta tilbake slettede
  filer

- Bruke PC Inspector
  FileRecovery

- Starte i Sikkermodus
- Ta en systemfilsjekk
- Unngå spam?
- Teste din brannmur
- Overvåke nettverks-
  trafikk

- Teste din
  Internetthastighet

- Sette opp et
  hjemmenettverk

- Installere Ubuntu
  uten cd-rom

- Kjøre usikre
  programmer sikkert
  i Sandboxie


Problemer
- Harddiskstørrelse
- Spionprogrammer
  - MS AntiSpyware
  - Ewido onlineskann
- Virus o.l -
  - AntiVirus skannere
  - å bruke housecall
  - å bruke BitDefender

Hvilke
- gratisalternativer til
  programmer er det?


Linker til viktige
- programmer
  - sikkerhet
  - annet
- nettsteder

Kontaktskjema

Hastighet på nettet

Alle nettleverandører (ISPer, Internet Service Provider) oppgir sine kunders hastigheter i kilobit, Kb/s. Windows opplyser om hastighet på nedlastninger i kilobyte, KB/s.

I dataverdenen er 1 kilo 1024, mens i andre målestokker som f.eks vekt er kilo 1000.
1 byte = 8 bit. Dette er forvirrende for mange, og et spørsmål som kommer ofte i forumet er hvorfor får jeg ikke det jeg betaler for. I tillegg så må man nesten lese betingelsene og se at leverandøren garanterer den hastigheten fra deg og til sentralen. Alt derfra er avhengig av andre faktorer.

La oss anta at du har en hastighet på 800 Kb/s, det vil da føre til at du har en makshastighet på 100 KB/s. I tillegg har man kanskje en uthastighet som kanskje er 1/5 del av innhastigheten. Måten nettverk og TCP/IP som brukes på Internett er bygd opp, baserer seg på å kvittere for mottak av pakker. La oss anta at du laster ned med all din innhastighet. Det som skjer da er at maskinen din aldri får sendt ut kvitteringene sine, og den vil da ikke klare å ta imot fler pakker. I tillegg vil den andre savne kvitteringer, og vil derfor stoppe å sende da den ikke vet om det den har sendt har kommet fram. Hastigheten vil da synke betraktelig.

Mange klager også over at de får dårlig hastighet når de laster ned noe. Husk da at det er ikke din hastighet som bestemmer, men uthastigheten til den maskinen som skal sende deg dataen.

Det finnes mange nettsider som tilbyr måling av hastighet på nettet. Her vil jeg fortrinnsvis lenke til norske og svenske tester, da man ved å bruke utenlandske tester som er lokalisert langt unna, kan få resultat som er påvirket av mer enn din egen linjehastighet.

IT-Avisen har speedometeret som måler nedlastingshastigheten din.

Din Side har surfometer som måler opp- og nedlastningshastigheten din.

MTULink har sin Exo hastighetssjekk. Resultatet vil komme i eget vindu, men vises som et av de mer lettleste jeg har sett.

Bane-Tele har også en nedlastningstest. I motsetning til mange andre sine tester er denne tekstbasert. Dersom man velger å avbryte testen vil man se at testen egentlig er et memo over netikette.

Flink.no har et speedometer som er underholdende å se på mens du tester. De har ikke tatt høyde for at folk kan ha mer enn 2 Mbitlinje, så den kan kun anbefales for de med tregbånd.

Norske DataSecurity har en test som krever Java på http://tester.datasec.no/hastighetstest#0

Svenske acnet fra Västerbotten har en hurtigtest og en TP-test. Testen ligger på http://80.88.96.102/ . Du kan også bruke acnet som testadresse for TPTest som er neste på listen. For å bruke acnet må du bruke følgende adresse og port 80.88.96.102:1640

Svenske TPTest har et program som måler båndbredden din. Det finnes også en Macversjon som du finner her

Den danske Internetkvalitetsguide.dk har en annen versjon av TPTest som skal være bedre enn den svenske, og det kan jeg vel egentlig si meg enig i. Der har du mulighet til å legge innservere selv, og også gjøre en del innstillinger selv. De har også en god forklaring over hvordan programmet tester og hvorfor resultater er som de er. (Takk til Labrog for informasjon om denne danske siden)

Danske supportweb.dk har en speedtest som måler nedlastningshastigheten din. De viser deg resultatet i både kilobits og kilobytes. Kanskje noe for de andre som tilbyr hastighetsmålinger å ta med?

Chello i Østerrike har en hastighetstest som takler også veldig raske linjer.

Testmy.net har tilbyr separat test av nedlastingshastighet og opplastingshastighet

Giganews har en nedlastingstest.

DSLReports tilbyr forskjellige verktøy og tester. Bl. a. en linjetest.