Meny

Forsiden

Hva
- er Netikette?
- betyr Start->kjør:

Hvordan
- Poste i et forum
- Installere WindowsXP
  - Etter installasjonen
- Vedlikeholde maskin
- Foreta Backup
- Frigjøre diskplass XP
- Ta tilbake slettede
  filer

- Bruke PC Inspector
  FileRecovery

- Starte i Sikkermodus
- Ta en systemfilsjekk
- Unngå spam?
- Teste din brannmur
- Overvåke nettverks-
  trafikk

- Teste din
  Internetthastighet

- Sette opp et
  hjemmenettverk

- Installere Ubuntu
  uten cd-rom

- Kjøre usikre
  programmer sikkert
  i Sandboxie


Problemer
- Harddiskstørrelse
- Spionprogrammer
  - MS AntiSpyware
  - Ewido onlineskann
- Virus o.l -
  - AntiVirus skannere
  - å bruke housecall
  - å bruke BitDefender

Hvilke
- gratisalternativer til
  programmer er det?


Linker til viktige
- programmer
  - sikkerhet
  - annet
- nettsteder

Kontaktskjema

Sandboxie

Virtuelle maskiner og sandkasser

Er du lei av å ha fått uønsket programvare inn på maskinen bare fordi det var et program som var for godt til å være sant og som virkelig var slik? Endte du opp med timesvis med virusfjerning og spywarefjerning? Skulle du ønske at det var en måte å teste programmer eller nettsteder på uten at du må bruke resten av uken til å skanne eller i verste fall måtte legge inn operativsystemet på nytt? Det finnes alternativer man kan bruke.

Sandboxie

Først ut er Sandboxie som er et relativt lite program du kjører. Det finnes for Windows 2000, Windows XP og Windows Server 2003, både 32-bit og 64-bit, bortsett fra Vista 64-bit. Fordelen med Sandboxie framfor virtuelle maskiner er at Sandboxie ikke krever en installasjon av et operativsystem. Det er bare å laste ned, installere og kjøre. Etter installasjonen av Sandboxie får du en kort liten gjennomgang som forteller deg om fordelene med å bruke Sandboxie. Du kan blant annet surfe på nettet med Internet Explorer eller annen browser uten å bekymre deg med spyware og adware. Dersom du skulle bli infisert så er det sandkassen som blir infisert, og ikke selve maskinen din. Sandkassen er bare et midlertidig lagringssted, de programmer du kjører i Sandboxie vil ikke få tilgang til å skrive til konfigurasjonsfiler, registeret eller endre filer på harddisken din. Det vil kunne lese filene, men alle endringer forblir i sandkassen. Det er støtte for lesing av epost med Outlook, uten at du trenger å bekymre deg for virus o.l i vedlegg, og du kan ikke minst teste ut ny programvare i sandkassen uten å bekymre deg om skjulte ting i programmet (f.eks virus). Når du bruker programmene vil du ikke merke noe forskjell fra om du skulle kjøre dem som vanlig, men du slipper som sagt å bekymre deg for eventuelle skumle plugins som skulle dukke opp. Du kan bare tømme sandkassen og starte på blanke ark igjen når som helst. Selv forsøkte jeg å legge inn mywebsearch som er en av verstingene å bli kvitt fra en maskin. Den ble lagt inn, men kun i sandkassen. Dersom jeg kjører IE vanlig (utenfor sandkassen) er den fri for mywebsearch, mens den versjonen i sandkassen er infisert. Dersom jeg så vil ha en nettleser fri for plagsom programvare velger jeg bare å slette innholdet i sandkassen. Høres ikke dette flott ut? Usikker surfing er plutselig blitt sikker! Sandboxie stoler ikke på noe programvare, slik at ingenting slipper ut av sandkassen. De som står bak Sandboxie sier likevel at det kan finnes sikkerhetshull og at man derfor bør ha antivirus og andre sikkerhetsprogrammer. Men slike hull blir raskt tettet og oppdatert versjon blir sluppet.

Bildene er fra nettsiden http://www.sandboxie.com og beskriver først hvordan ting vanligvis fungerer, og hvordan det er med sandboxie.

Programmet er gratis å bruke så lenge du ønsker, men om du bruker Sandboxie i mer enn 30 dager vil programmet fra tid til annen oppfordre deg til å registrere det. Det koster $25 US-dollar. I den registrerte versjonen får du opp en advarsel dersom starter programmer du har konfigurert Sandboxie til å overvåke, og som du heller vil skal kjøre i sandkassen. Du kan også konfigurere programmer til å starte i sandkassen selv om du ikke har startet programmet via sandkassen. I tillegg vil du i den registrerte versjonen kunne kjøre flere sandkasser samtidig, mens uregistrerte versjoner kun kan kjøre en sandkasse pr gang.

Det finnes alternativer som kan være like gode, men det innebærer bruk av Virtuell PC fra Microsoft eller VMWare. Da må du i tillegg installere et operativsystem på disse virtuelle maskinene. Det finnes også et image (virtuellt bilde) med Firefox ferdig installert til nedlastning til ferdig bruk i VMWare som jeg skal skrive mer om senere.