Meny

Forsiden

Hva
- er Netikette?
- betyr Start->kjør:

Hvordan
- Poste i et forum
- Installere WindowsXP
  - Etter installasjonen
- Vedlikeholde maskin
- Foreta Backup
- Frigjøre diskplass XP
- Ta tilbake slettede
  filer

- Bruke PC Inspector
  FileRecovery

- Starte i Sikkermodus
- Ta en systemfilsjekk
- Unngå spam?
- Teste din brannmur
- Overvåke nettverks-
  trafikk

- Teste din
  Internetthastighet

- Sette opp et
  hjemmenettverk

- Installere Ubuntu
  uten cd-rom

- Kjøre usikre
  programmer sikkert
  i Sandboxie


Problemer
- Harddiskstørrelse
- Spionprogrammer
  - MS AntiSpyware
  - Ewido onlineskann
- Virus o.l -
  - AntiVirus skannere
  - å bruke housecall
  - å bruke BitDefender

Hvilke
- gratisalternativer til
  programmer er det?


Linker til viktige
- programmer
  - sikkerhet
  - annet
- nettsteder

Kontaktskjema

Hvordan ta en online virussjekk med housecall fra Trend Micro

Denne guiden er utgått på dato da TrendMicro har endret utseendet og oppførselen til skanneren sin. Bruk heller BitDefender som er mer effektiv enn denne.

 

Hvorfor ta en online virussjekk i sikkermodus? Mange virus er i dag polymorfe, det vil si at de skjuler viruskoden sin for antivirusprogrammene. Dette fører til at antivirusprogrammet får fjernet kun deler av viruset, og du vil derfor ikke være sikret. Andre virus kjører i flere samtidige prosesser, slik at dersom du klarer å stoppe en prosess, så vil dette oppdages av en av de andre og viruset vil derfor bli aktivert igjen. Starter du derimot maskinen i sikkermodus vil ingen unødvendige programmer og filer lastes, og sannsynligheten for at viruset da kjører er minimal. Er f.eks Explorer.exe infisert så hjelper dette selvfølgelig ikke, og man bør gå for andre løsninger (man vil i slike tilfeller normalt få vite navnet på viruset ved en gjennomsøkning, og man følger framgangsmåter hos antivirusselskaper som f.eks symantec). Unngå derfor å starte noen andre programmer mens du holder på, slik at du ikke starter viruset manuellt. Denne gjennomgangen tar for seg et virussøk ved hjelp av TrendMicro sin onlineskanner.

Først starter du maskinen i sikkermodus med nettverk.

Deretter trykker du på Start ->Kjør: og skriver

iexplore http://housecall.antivirus.com

og deretter trykker ok.

Det som da skjer er at nettleseren Internet Explorer vil starte med housecall.antivirus.com som startadresse. Er du infisert med spionprogramvare som har byttet ut startsiden din, vil den startsiden derfor ikke starte.

Trykk deretter på "Scan Now. It's Free!"

Du vil da etterhvert få en mulighet til å velge land. Siden du mest sannsynlig er i Norge, kan du trykke på N på tastaturet. Bla deretter ned med piltast til du får opp Norge som valge. (Eller trykk på O og bla ett hakk opp ;) ) Deretter vil du få opp et vindu som spør om du vil innstallere noe. I dette tilfellet er dette ønskelig, ellers vil jo ikke virusskanningen starte.

Normalt så svarer man IKKE ja på slike spørsmål. En ActiveX-komponent er egentlig et program, og du vil da vel normalt ikke innstallere noe du ikke vet hva er?

Enda en stund senere vil du få opp et vindu som ser slik ut:

Og her haker du av de diskene du ønsker å skanne. Jeg vil anbefale at du velger alle. Trykk Next > for å fortsette.

Da er det bare å vente på at søket skal bli ferdig. Har programmet funnet noen virus på maskinen din, så kan du velge å slette alle som ligger i midlertidigmapper o.l. Virus som blir funnet i diverse systemmapper o.l bør du velge å Reparere. Husk også å hake ut for at filer som ikke klarer å bli reparert, skal slettes.