Meny

Forsiden

Hva
- er Netikette?
- betyr Start->kjør:

Hvordan
- Poste i et forum
- Installere WindowsXP
  - Etter installasjonen
- Vedlikeholde maskin
- Foreta Backup
- Frigjøre diskplass XP
- Ta tilbake slettede
  filer

- Bruke PC Inspector
  FileRecovery

- Starte i Sikkermodus
- Ta en systemfilsjekk
- Unngå spam?
- Teste din brannmur
- Overvåke nettverks-
  trafikk

- Teste din
  Internetthastighet

- Sette opp et
  hjemmenettverk

- Installere Ubuntu
  uten cd-rom

- Kjøre usikre
  programmer sikkert
  i Sandboxie


Problemer
- Harddiskstørrelse
- Spionprogrammer
  - MS AntiSpyware
  - Ewido onlineskann
- Virus o.l -
  - AntiVirus skannere
  - å bruke housecall
  - å bruke BitDefender

Hvilke
- gratisalternativer til
  programmer er det?


Linker til viktige
- programmer
  - sikkerhet
  - annet
- nettsteder

Kontaktskjema

Spam

Alle som legger igjen epostadressen sin forskjellige steder som forum, gjestebøker, kjedebrev o.l vil oppleve å få tilsendt spam, eller søppelpost som det også kalles.
Man kan aldri være helt sikker på å unngå uønsket post, men det finnes enkelte ting man kan gjøre for å unngå å drukne i spam.

Nettvett.no har egne informasjonssider om spam.

Tiltak nummer 1 er å skaffe seg en ekstra epostadresse, slik at man har en epostadresse for familie og venner, og en annen epostadresse som man bruker til andre.
Det finnes mange som tilbyr gratis e-postadresse. Start.no, Spray.no og Hotmail.com er kanskje de som vil være lettest å velge fra.

Tiltak nummer 2 er å ikke skrive epostadressen i klartekst. La oss anta at jeg har adressen test@test.no. Den kan omskrives på mange måter. test AT test.no, test_at_test_dot_no. Man kan også benytte seg av at bokstavene er ASCII-tegn som kan skrives som desimaltall. Denne siden tilbyr en omregner mellom ASCII til desimaltall. En robot som søker etter epostadresser vil ikke finne en adresse som er kodet på den måten. Min epostadresse som er viztnd@viztnd.com er i dette eksemplet kodet på denne måten og dersom du ser i kildekoden for denne siden vil epostadressen se slik ut: v i z t n d @ v i z t n d . n o. Et annet alternativ er dersom man skal legge epostadressen sin ut på en side man disponerer selv. Da kan man lage et lite bilde som har epostadressen skrevet slik: . Ulempen ved å gjøre det slik er at alle som du vil skal sende deg en epost må skrive den inn manuellt, og det er det få som orker å gjøre.

Tiltak nummer 3 er å legge inn kommentarer i kildekoden til nettsiden slik: viztnd<!-- etellerannettull-->@viztnd.com

Tiltak nummer 4 er å benytte seg av spamfilter eller bruke epostklient med innebygd spamfilter. Dette forslaget sammenfaller med mitt tips om å bytte epostprogram til Thunderbird her.

 

Aldri bruk automatisk svar på epost, da de som sender ut spam får bekreftelse på at epostadressen fungerer, og blir lest. Aldri trykk på lenker i en spam-epost av samme grunn. Sørg for at ditt epostprogram ikke henter bilder o.l fra nettsteder under visning (Thunderbird stopper forsøk på det). Aldri kjøp noe basert på masseutsendt epost, da du viser personen som sender ut spammen at det virker....